Välkommen till dagens Sverige

Nu ska ni får höra vilka slutsatser jag har dragit av min vistelse i Kil. Jag vill varna alla läsare för att en mängd generaliseringar kommer göras och detta är den sanningen jag ser just för tillfället. Jag har mer trevliga upplevelser som jag säkert delar med mig av en annan gång =)

Det första jag har kommit fram till idag är att vår integrationspolitik är humor i stil med Pang i Bygget. Jag förstår inte hur vi som ett I-land kan behandla människor på det viset vi gör. Vi välkomnar de med öppna armar för att sen bara lämna de till sitt eget öde, inte konstigt att fok blir fientliga åt höger och vänster.

Det andra jag vill konstatera är att vår socialtjänst är långt ifrån något att hänga i julgranen (detta säger jag som en person som har mycket kontakt med de på alla sätt och vis). Detta handlar alltså inte om individnivå, utan på en strukturell nivå. Socialtjänsten går på knäna med för hög belastning, inga pengar, sjukskrivningar, tidsbrist, personal som inte är nog rustade att göra det arbete som krävs. Ja, listan kan göras lång. Tyvärr är det så att de som får lida för detta är dels personalen som inte har resurserna att göra ett bra jobb men framförallt människorna som är i kontakt med socialtjänsten. Min erfarenhet är att man tänker kortsiktigt, för att tänka på långsikt är för dyrt. Detta slår ju såklart tillbaka för de kortsiktiga lösningarna håller oftast inte i längden. Jag är ju en gröning i branschen och detta säger jag utifrån MINA upplevelser från det arbete JAG gör. Idag blev jag rosenrasande och det är ifrån detta mitt inlägg härstammar....

Detta är inga nyheter men jag tror det behövs riktigt jävla nya tag om detta ska ros i land och inte spåra ur. Så för fan, nu får vi kamma ihop oss, börja ta ansvar och make a change!Detta resonemang kan göras en hel del längre men jag nöjer mig med detta. Förhoppningsvis kanske någon kan adda något i debatten!Har ju en drös socionom polare som hänger här plus annat gott folk och fä...

Dagens digga: Ja, det behöver inte vara en låt, idag diggar jag banne mig själv. För att jag vågade säga ifrån när människor försökte få mig att ta på mig ansvar som inte är mitt! Tackar!

Men all cred till Kil, vilket mekka (ojsan hoppsan där kom ironin igen)...

X

Kommentarer
Postat av: ny

kil som i kil i värmland? då är ironin alldeles korrekt=)

Postat av: Stina

Kan bara säga att jag instämmer i att socialtjänsten inte är vad den borde, och det värsta försvarstal jag hört, i Nynäshamn, var "men så här ser det ut på alla socialtjänster!" Så därför ska vi inte ändra på nåt???? Upp till kamp folket!!!

2008-03-06 @ 10:30:06
Postat av: Karin

Ny: Ja, precis, the one and only Kil...

Stina: Ja men precis, och då skulle det vara okej, bara för att det har varit så och är så? nej, den köper jag inte!Upp till kampen, yay....

2008-03-06 @ 10:31:39
Postat av: Stina

Måste bara lägga in det här, även om det är långt (jag tillhör skaran av tekniska "idioter" och därför vet jag inte hur jag kan länka...) hittade i alla fall den här artikeln om socialsekreterarens arbetssituation och tänkte att jag måste lägga in den, oavsett om detta blir mitt lääängsta omlägg någonsin!!!!
2008-02-21 09:30
Socialsekreterarens arbetssituation till debatt

Idag får socialsekreterarna kritik från många håll, trots att de dagligen gör en viktig samhällsinsats. I en färsk opinionsundersökning, som fackförbundet SKTF låtit Novus Opinion göra och där 1000 personer tillfrågats, framgår att bara var sjätte medborgare (17 procent) har ganska eller mycket stort förtroende för socialtjänsten i sin kommun. Bland de som varit i kontakt med socialtjänsten i jobbet ökar siffran till 42 procent. Ganska litet eller mycket litet förtroende för socialtjänsten har 36 procent, resten har varken stort eller litet förtroende.

Hur ser arbetssituationen ut inom socialtjänsten? Finns det bra förutsättningar för att göra ett bra jobb? Alltför ofta saknas tillräckliga ekonomiska resurser liksom en bra introduktion, kontinuerlig kompetensutveckling och tillräcklig handledning efter svåra fall. När personal hotas av våldsamma klienter saknas ofta tillräckligt skydd. Ofta är tiden till samtal med klienterna begränsad och samarbetet med övriga samhällsinstitutioner är inte alltid utvecklat.

Det behöver skapas en bättre dialog mellan föräldrar, skola, socialtjänst, kommunpolitiker, föreningsliv, grannar, arbetsförmedling, försäkringskassa, fritidsgårdar. Hela ansvaret kan inte enbart ligga på socialtjänsten. Man borde se över möjligheten att införa ekonomiska incitament för samarbete mellan olika myndigheter och institutioner.

De kommunala riktlinjerna för socialtjänsten borde diskuteras öppet i varje kommun. Socialsekreterarna måste få rätt att alltid göra en professionell bedömning i varje enskilt fall oavsett politiska prioriteringar, det SKTF valt att kalla Lex Realia. Regeringen borde tillsätta en utredning i frågan för att öka professionaliteten i socialtjänsten. Vi måste skapa en tryggare arbetsmiljö för socialsekreterarna med bättre skydd när hot och våld mot yrkesgruppen ökar.

- Vi behöver diskutera socialsekreterarnas och biståndsbedömarnas arbetssituation i hela samhället. Roll- och ansvarsfördelningen mellan politiker och tjänstemän måste bli tydligare. Det måste bli en ökad tydlighet från kommunpolitikerna om riktlinjerna för socialtjänsten. Framförallt måste arbetssituationen där bli bättre. Men det räcker inte. Vi vill medverka till ett bredare samhällsansvar präglat av medmänsklighet. Det kan inte enbart ligga på socialsekreterarnas axlar, säger Eva Nordmark, ordförande i Fackförbundet SKTF.

För mer information, kontakta Eva Nordmark på tel 070 624 13 11 eller SKTFs presschef Peter Bloch på tel 070 255 13 37

Rapport: Socialsekreterarnas arbetssituation till debatt (pdf)

2008-03-06 @ 13:31:07
Postat av: Karin

Stina: tackar =)

2008-03-07 @ 17:52:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback